Wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na zdrowie

Wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na zdrowie

 Rozważając rosnącą częstotliwość występowania chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, otyłość czy choroby sercowo-naczyniowe, nie sposób ignorować roli, jaką odgrywa dieta w ich prewencji i leczeniu. Wśród różnych podejść żywieniowych, dieta o niskim indeksie glikemicznym (NIG) zyskuje coraz większe uznanie ze względu na potencjalne korzyści dla zdrowia.

 

Na temat zasad diety o niskim indeksie glikemicznym był osobny wpis. Teraz omówimy jej wpływ na poszczególne parametry zdrowotne.

Oto 3 główne aspekty, na które wpływa  dieta o niskim indeksie glikemicznym:

1. Kontrola poziomu cukru we krwi i cukrzycy

Badania sugerują, że dieta o niskim indeksie glikemicznym może pomóc w kontroli poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Spożywanie pokarmów o niskim indeksie glikemicznym może ograniczyć nagłe wahania poziomu cukru we krwi i pomóc w lepszej regulacji insuliny.

Badanie DIADEM-I (2010) wykazało, że u pacjentów z cukrzycą typu 2, dieta o niskim indeksie glikemicznym była skuteczniejsza w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i obniżaniu poziomu hemoglobiny glikowanej (HbA1c) w porównaniu do diety o wysokim indeksie glikemicznym.

2. Zdrowie serca i profil lipidowy krwi

Istnieją dowody wskazujące na to, że dieta o niskim indeksie glikemicznym może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca i profil lipidowy krwi. Badania wykazały, że osoby stosujące tę dietę miały niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, takich jak choroba wieńcowa i nadciśnienie tętnicze.

Sacks i wsp.  porównali wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym, diety o niskiej zawartości tłuszczu oraz diety o wysokim indeksie glikemicznym na czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Okazało się, że dieta o niskim indeksie glikemicznym była najkorzystniejsza dla kontroli poziomu cukru we krwi, lipidów i ciśnienia tętniczego.

 

 

3. Utrata wagi

Dieta o niskim indeksie glikemicznym może być skutecznym narzędziem w procesie utraty wagi. Spożywanie pokarmów o niskim indeksie glikemicznym może pomóc w kontrolowaniu apetytu, utrzymaniu uczucia sytości i zmniejszeniu podjadania. Badania sugerują, że taka dieta może sprzyjać utracie wagi i zmniejszeniu obwodu talii.

Maki i wsp. (2007) zaobserwowali, że dieta o niskim IG w porównaniu do tradycyjnej diety redukcyjnej powodowała istotnie większy spadek masy ciała oraz tłuszczowej masy ciała u otyłych kobiet i mężczyzn.

Kristenes i wsp.  Wykazali, że posiłek o niskim IG w porównaniu do tego o wysokim może sprzyjać utrzymaniu się uczucia sytości oraz zmniejszeniu kaloryczności kolejnego posiłku.

Istnieją tez badania wskazujące na to, że niskoenergetyczna dieta o niskim indeksie glikemicznym nie przynosi wyraźnie lepszych rezultatów niż tradycyjna dieta niskoenergetyczna lub dieta niskokaloryczna o wysokim IG. Mimo braku tych istotnie lepszych efektów w redukcji masy ciała, dieta o niskim IG w większym stopniu wpływa na utratę tłuszczowej masy ciała u odchudzających się osób.

Dla kogo dieta o niskim IG i czy warto ją stosować?

Podsumowując, dieta oparta na produktach o niskim IG może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu. Pomimo braku jednoznacznych różnic w zmniejszeniu masy ciała porównując dietę o niskim IG do innych konwencjonalnych diet redukcyjnych, warto obniżać indeks glikemiczny, ze względu na potwierdzone w badaniach aspekty zdrowotne.

Niezależnie czy występują u Ciebie zaburzenia gospodarki węglowodanowej (insulinooporność cukrzyca), problemy z układem sercowo-naczyniowym, walczysz z nadwagą lub otyłością, czy też nie masz problemów zdrowotnych jest to dieta, która może pomóc Ci zachować zdrowie i świetną sylwetkę na długo.  

 

Piśmiennictwo:

 

  1. Look AHEAD Research Group et al.: Reduction in weight and cardiovascular disease risk factors in individuals with type 2 diabetes: one-year results of the look AHEAD trial. Diabetes Care. 2007 Jun;30(6):1374-83.
  2. Liu S, Willett WC, Stampfer MJ, et al. A prospective study of dietary glycemic load, carbohydrate intake, and risk of coronary heart disease in US women. Am J Clin Nutr. 2000;71(6):1455-1461.
  3. Sacks FM, Carey VJ, Anderson CA, et al. Effects of high vs low glycemic index of dietary carbohydrate on cardiovascular disease risk factors and insulin sensitivity: the OmniCarb randomized clinical trial. JAMA. 2014;312(23):2531-2541.
  1. Maki K., Rains T., Kaden V., Raneri K., Davidson M., 2007. Effects of a reduced-glycemic-load diet on body weight, body composition, and cardiovas-cular disease risk markers in overweight and obese adults. J. Clin. Nutr. 85, 724–734
  2. Loth B, Krog-Mikkelsen I, Flint A., Tetens I., Bjorck I., Vinoy S., Elmstahl H., Astrup A., Lang V., Raben A., 2004. No difference in body weigh decrease between a low-glycemic-index and a high-glycemic-index diet but reduced LDL choles-terol after 10-wk ad libitum intake of the low-glycemic-index diet. Am. J. Clin. Nutr. 80, 337–347
  3. Barclay A W et al.: Glycemic index, glycemic load, and chronic disease risk--a meta-analysis of observational studies. Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):627-37.
  4. Thomas, D.E., et al. (2007). Low glycaemic index or low glycaemic load diets for overweight and obesity. Cochrane Database of Systematic Reviews, (3):CD005105.
  5. Kristensen M., Jensen M., Riboldi G., Petronio M., Bügel S., Toubro S., Tetens I., Astrup A., 2010.Wholegrain vs. refined wheat bread and pasta. Effect on postprandial glycemia appetite, and subsequent ad libitum energy intake in young healthy adults. Appetite 54, 163–169.
  6. Lange E.: Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii zespołu metabolicznego. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 2010. 59, nr 3-4: 355-363
  7. Panasiak A., Śliwińska A., Małgorzewicz S.: Wpływ diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym na efekty redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2012, tom 3 (3), 94-103.

 

 

Powrót do blogu